1 Νοε 2012

Δανειστική βιβλιοθήκη


Αγαπητοί γονείς,
Σας κάνουμε γνωστό ότι θα λειτουργήσει στο νηπιαγωγείο μας ο θεσμός της Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Ο δανεισμός βιβλίων από τη βιβλιοθήκη της τάξης και η ανάγνωσή τους στο σπίτι θα συντελέσει στο να αναπτύξουν τα παιδιά θετική στάση απέναντι στο βιβλίο, καθώς επίσης να εξοικειωθούν με το γραπτό λόγο. Τα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειστές. 
Μοιράζονται αναγνωστικές εμπειρίες με τους γονείς, με τα αδερφάκια, τους παππούδες, με όσα οφέλη συνεπάγεται αυτό.
Ασχολούνται όσο χρόνο θέλουν με το βιβλίο, να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να το αγαπήσουν.
Μαθαίνουν να θεωρούν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου.
       Τα παιδιά θα δανείζονται ένα βιβλίο κάθε εβδομάδα(Παρασκευή). Το βιβλίο το επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά από την βιβλιοθήκη μας. Η επιστροφή του βιβλίου πρέπει να γίνεται μέχρι και την Τετάρτη ειδάλλως δεν θα έχουν τη δυνατότητα δανεισμού την επόμενη φορά.
       Μαζί με το βιβλίο θα δίνεται στο παιδί και ένα έντυπο (φύλλο δανεισμού), για να ζωγραφίσει στο σπίτι ότι του άρεσε περισσότερο από το βιβλίο. Με αυτό τον τρόπο ωθείται το παιδί να σκεφτεί πάνω στο περιεχόμενο του βιβλίου. Γι’ αυτό το λόγο και η ζωγραφιά πρέπει να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και όχι από τους γονείς. Στο έντυπο υπάρχουν και άλλα στοιχεία (όνομα, τίτλος, συγγραφέας), τα οποία συμπληρώνονται από το παιδί με τη βοήθεια της Νηπιαγωγού. Με την επιστροφή του βιβλίου θα επιστρέφεται αυτό το έντυπο το οποίο θα τοποθετείται στο φάκελο του παιδιού. Στο σχολείο θα ακολουθεί συζήτηση για το βιβλίο που δανείστηκαν (εντυπώσεις, περιεχόμενο).
     Παρακαλούμε πολύ για την καλή κατάσταση των βιβλίων !!! Κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε και θα πρέπει να προσέχει, ώστε το βιβλίο να μη λερωθεί, να μη σχιστεί, να μη μουντζουρωθεί. Σε περίπτωση ολικής καταστροφής ή απώλειας , το βιβλίο θα αντικαθίσταται με καινούργιο. Γνωρίζουμε ότι κάποια βιβλία δεν είναι σε άριστη κατάσταση, ας προσπαθήσουμε όμως όλοι μας για την καλύτερη δυνατή διατήρησή τους.
                                                         Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία!!!
                                                                                           Οι νηπιαγωγοί




ΦΥΛΛΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
Όνομα παιδιού…………………………………………………………………………….


Τίτλος Βιβλίου……………………………………………………………………………..


«Όταν ανοίγεις ένα βιβλίο, ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο»