4 Νοε 2014

Η Γειτονιά Μας

Φθινοπώρου συνέχεια……

Καλωσορίζοντας τον Νοέμβρη και διαβάζοντας την ιστορία του από  τις «Ιστορίες με τους 12 μήνες» της Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου ακούσαμε τι έκανε ο Νοέμβρης για να βοηθήσει τους γονείς του και να τους κάνει ξανά χαρούμενους!! Κατέβηκε λοιπόν στη γη και θύμισε στους ανθρώπους να ετοιμαστούν για τον χειμώνα που έρχεται: φροντίζοντας για την θέρμανση, να βγάλουν τα ζεστά τους ρούχα, να στρώσουν τα χαλιά στα σπίτια  τους. Βοήθησε ακόμη , να μαζευτούν οι ελιές!! Να ωριμάσουν τα μήλα, τα ρόδια, τα κυδώνια, τα κάστανα, τα καρύδια………….
Ελιές…….ψάξαμε στο διαδίκτυο να βρούμε σχετικές πληροφορίες, εικόνες…. Είδαμε ελαιώνες, ελαιόδεντρα, ελαιοτριβεία…..
Παρατηρήσαμε μέσα από τους πίνακες του Θεόφιλου το μάζεμα της ελιάς παλιότερα αλλά και σήμερα.
Έχουμε δει ελαιόδεντρα; Υπάρχουν άραγε κάπου κοντά μας; Ναι, υπάρχει μια μεγάλη ελιά στην αυλή του σχολείου μας και μάλιστα γεμάτη καρπούς!!! Στην γειτονιά μας μήπως;
Και μιλώντας για τη γειτονιά μας…. Ποιά είναι η γειτονιά μας;
Εκεί που είναι το σπίτι μου
Εκεί που είναι η οικογένειά μου
Εκεί που είναι οι φίλοι μου και οι συμμαθητές μου
Εκεί που είναι το σχολείο μου
Εκεί που είναι το πάρκο, η παιδική χαρά
Εκεί που είναι η εκκλησία μου
Εκεί που είναι τα καταστήματα , ο φούρνος, το μανάβικο, το μπακάλικο, το βιβλιοπωλείο…κ.α

Περπατώντας στη γειτονιά……και νάτος ο κύριος Παναγιώτης που μαζεύει τις ελιές έξω από το σπίτι του και στη συνέχεια τις κλαδεύει για να γίνουν του χρόνου πιο γερές και να δώσουν περισσότερους καρπούς τον επόμενο χρόνο, όπως μας εξηγεί…..!!!
Μας χαρίζει κι ένα κλαδί. Τι χαρά που κάνουμε!!!!
Ανακαλύπτουμε πολλά ελαιόδεντρα στη βόλτα μας. Κοντά στο δάσος της ρεματιάς, στην παιδική χαρά , έξω από τον φούρνο της γειτονιάς, από το βιβλιοπωλείο….. Τα παρατηρούμε , τα αγγίζουμε….
Γυρνώντας στο σχολείο μας ζωγραφίζω ότι είδα!!!
Και παίρνοντας αφορμή από αυτό, μαθαίνουμε και πως πήρε το ονομά της και η πόλη μας η Αθήνα. Βλέπουμε σχετικές εικόνες και βίντεο και ακούμε τον μύθο του αγώνα της θεάς Αθηνάς και  του Ποσειδώνα……Στη συνέχεια τον δραματοποιούμε!!!