12 Απρ 2013

Γράμμα προς τους γονείς (ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ)


Αγαπητοί Γονείς,

  Σήμερα, μάθαμε το τι είναι η φιλοφρόνηση, αλλά και το πώς να κάνουμε φιλοφρονήσεις σε άλλους. Μιλήσαμε επίσης και για τους διάφορους τύπους φιλοφρονήσεων που κάνουν οι άνθρωποι:

*      Πως είναι η εμφάνιση των ανθρώπων (π.χ. «Ωραίο το χρώμα των μαλλιών σου!»)

*      Πράγματα που έχουν οι άνθρωποι (π.χ. «Ωραίο το αυτοκινητάκι σου!»).

*      Πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι (π.χ. «Τραγουδάς πολύ ωραία!»).

*      Πράγματα που είναι οι άνθρωποι (π.χ. «Είσαι καλός φίλος!»).

*      Πως φέρονται οι άνθ8ρωποι (π.χ. «Είσαι πολύ καλός που μου έδωσες το παιχνίδι σου!»).

   Συζητήσαμε ακόμη, για το τι μπορούν να λένε οι άνθρωποι και επομένως και τα παιδιά όταν κάποιος τους κάνει μια φιλοφρόνηση (π.χ. «ευχαριστώ»).

Στην ηλικία αυτή που βρίσκονται τα παιδιά σας, οι φιλοφρονήσεις είναι πολύ σημαντικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους. Το να επισημαίνουμε τα καλά στοιχεία τους, καθώς και το να τονίζουμε τις ικανότητες τους, παρακινεί τα παιδιά να θέλουν και να προσπαθούν να επαναλαμβάνουν τέτοιου είδους «καλές» συμπεριφορές.



Και το να μαθαίνει όμως και το ίδιο το παιδί να κάνει και αυτό με τη σειρά του φιλοφρονήσεις, είναι επίσης σημαντικό. Γι’ αυτό το λόγο, σαν εργασία στο σπίτι, το παιδί σας θα πρέπει να κάνει μια φιλοφρόνηση σε όλα τα μέλη της οικογένειας σας. Παρακαλώ, συζητήστε αυτήν την «εργασία» μαζί του και βοηθήστε το ελεύθερα.

Επίσης, ήδη εξήγησα στα παιδιά ότι θα έχω και ένα Βοηθό για κάθε ημέρα στην τάξη. Ο/Η Βοηθός θα κάθεται δίπλα μου κατά τη διάρκεια του μαθήματος και θα με βοηθάει σε ότι χρειάζεται κατά τη διδασκαλία (π.χ. προετοιμασία υλικών, παρουσιάσεις κλπ.). Το να γίνει Βοηθός, είναι μια σημαντική δουλειά και «θέση» για το κάθε παιδί. Και το δικό σας παιδί βέβαια, θα γίνει Βοηθός με τη σειρά του.



   Στο τέλος της κάθε σχολικής ημέρας, θα φτιάχνουμε όλοι μαζί στην τάξη, μια Λίστα Φιλοφρονήσεων για το Βοηθό. Θα λέει δηλαδή το κάθε παιδί τη σκέψη του για τα θετικά στοιχεία και για τις ικανότητες του Βοηθού, και όλες αυτές οι ιδέες θα καταγράφονται, ακριβώς όπως λέγονται, σε μια λίστα. Όταν κάνουμε μία και για το παιδί σας, την ημέρα δηλαδή που θα γίνει Βοηθός, θα τη φέρει στο σπίτι για να σας τη δείξει. Θα είναι πολύ καλό να συζητήσετε (και να συμφωνήσετε με τον ανάλογο ενθουσιασμό), για όλα τα στοιχεία που σκέφθηκαν για το παιδί σας οι συμμαθητές του. Επίσης, μην αμελείτε, με κάθε ευκαιρία, να κάνετε και εσείς φιλοφρονήσεις στο παιδί σας.



Με τιμή
Οι νηπιαγωγοί